Kaasukonsolin käyttöönotto

Tällä sivulla on kaikille konsolinomistajille tärkeää asiaa siitä miten laitat konsolin käyttövalmiiksi ja kalibroit sen akselit. Huolimatta siitä onko simulaattorisi IL-2 Sturmovik Great Battles, Cliffs of Dover, Digital Compat Simulator tai War Thunder lue tämä sivun huolella että ymmärrät miten mäppäys toimii Joystick Gremlinin ja vJoyn kanssa. Mäppää konsolisi sitten sen mukaan missä pelisimussa lennät ja mitä toimintoja tarvitset!

Joitakin vinkkejä IL-2 Sturmovik pelien mäppäämiseen

Molemmat konsolimallit on suunniteltu SEKÄ YKSI- ETTÄ KAKSIMOOTTORISILLE lentokoneille. Konsolissa on vain yksi KAASUVIPU ja YKSI RPM-VIPU koska 99 prosenttisesti molemille moottoreille täytyää normaalikäytössä antaa samat tehot. Jos sinun täytyy säätää ainoastaan toisen (esim. vaurioituneen) moottorin tehoja voit tehdä sen hyvin helposti: VALITSE MOOTTORI 1 tai 2 moottorinvalintapainikkeista ja säädä KAASU/RPM-vivuista ainoastaan vahingoittuneen moottorin tehot pienemmälle. Sitten voit taas valita molemmat moottorit toimintaan ja lentää erilaisilla moottoritehoilla turvallisesti kotitukikohtaasi.

Kanttorin Kone Bomber konsolissa on 96 buttonia (erityyppisissä kytkimissä), 8 akselia ja 4 pulssianturia.

Kuvissa näkyvät punaisella molempien kaasukonsolien kaikki kahdeksan akselia (axis) jotka täytyy ensimmäiseksi kalibroida alempana olevien olevien ohjeiden mukaan. Sinisillä button-numeroilla 01 - 64 merkityt kytkimet IL_2 Sturmovik GB ymmärtää suoraan joten ne mäpätään vain pelin sisäisellä Key Mapping -toiminnolla kuten kaikki muutkin ohjaimet. Sen lisäksi Bomber-konsolissa (yllä) on käytössä MJ16-piirikortin erikoispainikkeet ja -kytkimet jotka on merkitty valkoisilla button-numeroilla 65-112. Kaikki nämä painikkeet ja kytkimet täytyy mäpätä Joystick Gremlin ja vJoy -sovelluksilla jotta IL-2 Sturmovik pelit ymmärtävät ne. (ohjeet ovat oikeanpuoleisella palstalla).

Kanttorin Kone Jabo-konsolissa on 64 buttonia (erityyppisissä kytkimissä) ja 8 kselia.

Muutama tärkeä asia!

 • Älä työnnä USB-urtosliitintä liian syvälle tai väkivaltaisesti konsolin naarasliittimeen! Se voi murtaa piirikortin tinaliitokset.
 • Älä käytä liikaa voimaa pienen kaasukahvan päässä olevan 4-suuntaisen peukalokytkimen liikutteluun. Älä työnnä sitä liikaa yli rajojensa, kytkin muodostaa kontaktit hyvin pienillä ja pehmeillä liikkeillä.
 • Jos joudut irroittamaan trimmiypörän käytä apuvälineenä esim. talttapäistä ruuvimeisseliä jolla voit painaa potentiometrin akselista vastaan. Vedä sitten trimmipyörä pois potentiometrin akselitapista niin ettei akseli lähde potikan sisältä mukana. katso alla olevia kuvia!

Trimmipyörän poistaminen

Trimmipyörän poistetaan potikan akselitapista käyttämällä ruuvimeisseliä apuvälineenä. Sijoita korotuspalat konsolin alle niin etteivät alle jäävät nupit ja kytkimet vahingoitu.

Trimmipyörän poistetaan potikan akselitapista käyttämällä ruuvimeisseliä apuvälineenä. Sijoita korotuspalat konsolin alle niin etteivät alle jäävät nupit ja kytkimet vahingoitu.

Trimmipyörän asentaminen

Trimmipyörä asennetaan paikalleen painamalla se käsin akselitappiin jossa on kumiadapteri. Sijoita korotuspalat konsolin alle niin etteivät alle jäävät nupit ja kytkimet vahingoitu.

Trimmipyörä asennetaan paikalleen painamalla se käsin akselitappiin jossa on kumiadapteri. Sijoita korotuspalat konsolin alle niin etteivät alle jäävät nupit ja kytkimet vahingoitu.

Mukava tietää!

 • Musta vintage-tyylinen 30 mm bakeliittirulla takapäädyssä ja 40mm rulla kannen etuosassa pyörivät rajattomasti samalla lailla kuin hiiren rulla. Ne ovat erittäin tarkkoja pulssiantureita peräsin- ja siiveketrimmeille.
 • Kahdeksan metallista On-Off-vipukytkintä Bomber-konsolin etuosassa liikkuvat eteen ja taakse. Kytkimet ovat ei-palautuvaa tyyppiä (valkoiset button-numerot 65-80). Nämä ovat kaksitoimisia erikoiskytkimiä joissa On-asento antaa arvon A ja Off-asento arvon B. Se on kätevä toiminto DCS-simussa joka lukee suoraan 128 buttonin toiminnot. IL-2 Sturmovikissa kytkimille pitää antaa sama button-numero molempiin suuntiin.
 • Kolme metallista palautuvaa On-Off-On-vipukytkintä konsolin keski- ja takaryhmissä liikkuvat eteen ja taakse sekä palautuvat keskiasentoon (siniset button-numerot 22/21, 33/34 ja 39/40).
 • Kaksi pientä palautuvaa On-Off-On mikrokytkintä keskiryhmässä liikkuvat eteen ja taakse sekä palautuvat keskiasentoon (siniset button-numerot 19/20 ja 23/24). Käyttömahdollisuuksia ovat mm. autopilotti päälle/pois (19), ESC (Joystick Gremlin makrona) eli pelin tärkeä valikkojen näppäinkomento (24) ja Lobby josta näkyy serverin pelaajat ja tilastot (20).
 • Kuusi suurinta metallivipua mustilla tai värikoodatuilla nupeilla ovat ei-palautuvia On-Off-On kytkimiä. Kun olet käyttänyt takaosan (moottoritoiminnot) kytkintä niin palauta se aina keskiasentoon (Off). Käyttökohteina ovat seuraavat: vesi- ja öljyjäähdytin (aukeaa tai sulkeutuu), potkurin lapakulma (kasvaa tai pienenee) ja ahdin eli supercharger (asento 1 - 2) TAI turboahtimen kierrosluku (kasvaa tai pienenee). Etuosa laskutelineiden ja laskusiivekkeiden kytkimet kannattaa myös aina käytön jälkeen palauttaa manuaalisesti keskiasentoonsa.
 • USB-kaapeli

  Konsolin mukana ei toimiteta USB-kaapelia. Konsolin liitin on USB 2 tyyppi B joka näkyy alla olevasta kuvasta. Omaan kotiohjaamoon sopivan mittaisia kaapeleita löytyy useimmista tavarataloista tai tietokonetarvikkeiden verkkomyymälöistä.

  USB 2 tyyppi B -kaapeli.

  Akseleiden kalibrointi Windowsin peliohjain-asetuksissa

  Tee kalibrointi huolella alla olevien ohjeitten mukaan. Kaasukonsolissa on huomattavasti normaalia enemmän akseleita (8 kpl) joten vaatii hetken aikaa, että saat kaiken toimimaan. Kalibrointi on hyvä tarkistaa silloin tällöin etenkin ennen tärkeitä lentotapahtumia,jos olet ollut pitkään lentämättä tai jos kaasukonsolin USB-johto on välillä irroitettu tietokoneen ollessa päällä.

  Windowsin peliohjainasetukset.

  Vasen yläkuva: Avaa laitteet ja tulostimet ja etsi sieltä joku peliohjaimistasi, aivan sama mikä. Klikkaa peliohjaimen ikonia hiiren oikealla näppäimellä ja valitse Luo pikakuvake. Tee pikakuvake työpöydällesi niin kalibrointi sujuu jatkossa nopeasti!

  Oikea yläkuva: Klikkaa sitten työpöydän ikonia (voit nimetä sen esim. Kalibrointi) hiiren oikealla näppäimellä ja valitse listasta ylhäältä Peliohjainasetukset.

  Windowsin peliohjainasetukset.

  Vasen yläkuva: Valitse peliohjailuettelosta yläkuvassa näkyvä ohjain MJ16 (se voi näkyä myös nimellä OJ16 tai TSTR) ja klikkaa sitten alhaalta Ominaisuudet.

  Oikea yläkuva: Seuraavaksi aukeaa Ominaisuudet-ikkuna, klikkaa ikkunan ylärivistä Asetukset.

  Windowsin peliohjainasetukset.

  Vasen yläkuva: Klikkaa seuraavaksi aukeavasta ikkunasta ylhäältä oikealta Kalibroi.

  Oikea yläkuva: Seuraavaksi aukeaa Tervetuloa ohjattuun pelilaitteen kalibrointiin -niminen ikkuna, klikkaa siitä Seuraava.

  Windowsin peliohjainasetukset.

  Vasen yläkuva: Seuraavassa ikkunassa pyydetään jättämään ohjaimen kahva kesiasentoon joka tarkoittaa seuraavaa: normaalissa peliohjaimessa X- ja Y-akselit on tarkoitettu tikulle/sauvalle. Tässä konsolissa sauvan paikka on otettu käyttöön kahdelle jäähdytinpotikalle. Sen takia niiden nupit pitää aina kalibroinnin yhteydessä ENSIN keskittää koska Windows pitää molempia akseleita yhdessä "sauvana". Pyöritä siis kaasunkonsolin kannen takaosassa olevat molemmat kaksi mustaa Outlet ja Inlet kidusten nuppia osoittamaan potikan lukemaa 50 (klo 12) ja klikkaa Seuraava.

  Oikea yläkuva: Seuraavassa ikkunassa laita rasti ruutuun kohdassa Näytä raakadata. Pyöritä sitten molemmat potikat pari kertaa laidasta laitaan (annetaan ääriasennot joko yhdessä tai erikseen). Sen jälkeen keskitä ne taas takaisin lukemaan 50. Molempien potikoiden numeroarvot pitäisi liikkua välillä 495 / miinus 512 (noin-arvo). Klikkaa sitten Seuraava ja jatka ohjeiden mukaan.

  Windowsin peliohjainasetukset.

  Vasen yläkuva: Seuraavaksi ovat vuorossa Z-akseli (öljyjäähdytin) ja X-kierto (vesijäähdytin) joka ovat konsolin TAKAPÄÄDYSSÄ olevat kukonnokkaiset potikannupit. Pyöritä ensin öljyjäähdytin (vasen) ohjeiden mukaan täysin auki (myötäpäivään) ja sitten täysin kiinni (vastapäivään). Seuraa raakadatan numeroita, että ne ovat alueella 495 / miinus 512 (noin-arvo). Jätä potikka kiinni-asentoon ja klikkaa Seuraava. Tee samat toimenpiteet oikeanpuoleiselle vesijäähdyttimelle.

  Konsolin pitkällä sivulla olevat kaksi akselia ovat iso kukonnokka nuppi Y-kierto (seos) ja iso trimmipyörä Z-kierto. Ne toimivat kuten edelliset akselit ja raakadata pysyy taas alueella 495 / miinus 512 (noin-arvo). Jokaisen akselin kohdalla pyöritä se aina ensin täysin auki (myötäpäivään) ja sitten kiinni-asentoon ja klikkaa Seuraava.

  Lopuksi kalibroidaan Dial eli Soita (harmaa RPM-vipu) ja Slider eli liukusäädin (iso kaasuvipu) siten, että ne työnnetään ensin aivan eteen ja sitten taakse. Vivuissa on hall-anturit ja raakadatan arvot liikkuvat alueella miinus 450 / 450 (noin-arvo). Klikkaa Seuraava ja lopuksi Valmis.

  Oikea yläkuva: Voit tarkistaa vielä Ominaisuudet -ikkunassa, että kaikkien akseleitten punaiset "palkit" (sekä risti X/Y-akselien ruudussa) liikkuvat tasaisesti laidasta laitaan.

  Jos joku akseleista ei toimi kunnolla, niin sulje ensin Ominaisuudet -ikkuna. Sitten irroita USB-kaapeli hetkeksi ja kytke se uudestaan. Tee koko kalibrointi alusta asti kunnes kaikki akselit toimivat oikein ja oikeilla arvoilla. Jos ilmenee ongelmia, niin ota minuun yhteyttä sähköpostilla. Voin konsultoida myös Skypessä tai Discordissa joissa voidaan jakaa näyttö puolin ja toisin ja selvittää missä on vika.

  MJ16 GVL224 USB-piirikortti

  MJ16 GVL224 USB-piirikortti jossa punaisella on merkitty kahdeksan liitinpaikkaa akseleille (Dial = RPM-vipu, Slid = kaasuvipu, Rz = vakaajapyörä, Ry = seos, Rx = vesijäähdytin, Z = öljyjäähdytin, Y = Outlet-kidukset ja X = Inlet-kidukset).

  Sinisellä on merkitty perustoimintojen liitinpaikat 1-64, keltaisella erikoistoimintojen liitinpaikat 65-96 (Joystick Gremlin tarvitaan näille) ja vihreällä pulssiantureiden (trimmit jne.) liitinpaikat 97-110 (Joystick Gremlin tarvitaan myös näille). Valkoiseksi jäänyt liitinrivi on näkökulmille tarkoitetun hattukytkimen liitinpaikat joka on Bomber-mallissa käytössä neljälle buttonille HAT 1 - HAT 4.

  MJ16 GVL224 USB-piirikortti sisältää kahdeksan akselipaikkaa ja 112 button-toimintoa.

  Miksi key mapping sovellus?

  Kaasukonsolin MJ16 GVL224 -nimisessä USB-piirikortissa on mahdollisuus kytkeä kaikkiaan 112 painiketta ja toimintoa. IL-2 Sturmovik Great Battles ymmärtää ainoastaan konsolin painikkeet 01-63 (+ hattu) mutta sen yli meneviä "buttoneita" peli ei tunnista oikein (DCS ymmärtää kaikki buttonit suoraan konsolista). Sen takia konsolin loppupään (65-110) käytössä oleville painikkeille ja kytkimille on annettava Joystick Gremlin ohjelmalla uudet pienemmät button-numerot jotka peli tunnistaa.

  MJ16-piirikortin button-paikat 65-112 on tarkoitettu erikoistoiminnoille kuten On-Off vipukytkinten kaksoistoiminnot. Kun kytkin käännetään On-asentoon se lähettää esim. painikkeen 65 pulssin ja takaisin Off-asentoon laitettaessa painikkeen 73 pulssin. Erikoiskytkimet ovat nämä: 8 kpl On-Off-vipukytkin (buttons 65-80), 1 kpl viisiasentoinen kiertokatkaisija (buttons 81-85), 2 kpl vetokytkin (buttons 86/94 ja 87/95), 1 kpl suojattu On-Off-vipukytkin (buttons 88/96).

  Joillekin kaksitoimisille erikoiskytkimille annetaan vain yksi tai puolet niiden potentiaalisista toiminnoista:

  Vetokytkin = Engine start/stop (87/95) missä vain button 87 on mäpätty käyttöön. Kun vedät kytkintä ylös (On) se käynnistää (tai sammuttaa) moottorit. Sen jälkeen voit työntää kytkimen alas eikä se anna signaalia ollenkaan (Off).

  Kannella suojattu On-Off kytkin = Eject (88/96) jossa vain button 88 on mäpättynä käytössä. Ensimmäiseksi nosta kansi ylös. Kun sitten työnnät metallivivun eteen se lähettää peliin Eject-komennon. Lopuksi voit painaa kannen kiinni eikä kytkin lähetä MITÄÄN signaalia samalla kun kytkin palautuu taas Off-asentoon.

  Kiertokytkin = Flare colors (81-85) jolle mäppäät painikkeet (buttons) 81, 82, 83, 84 ja 85. Jätä painikkeet 89, 90, 91, 92 ja 93 ja muutama muu mäppäämättä myöhemmin annettavien ohjeiden mukaan.

  Piirikortin paikat 97-112 on tarkoitettu digitaalisille pulssiantureille (rotary encoder) joita konsolissa käytetään mm. kahden trimmipyörän toimintoihin. Jokainen trimmipyörä lähettää (pyöritettäessä) neljää pulssia jotka ovat vastapäivään hidas pyöritys, myötäpäivään hidas pyöritys, vastapäivään nopea pyöritys ja myötäpäivään nopea pyöritys. Trimmit ovat Peräsintrimmi (rudder trim = buttonit 97/98 ja 105/106) ja siiveketrimmi (aileron trim = buttonit 101/102 ja 109/110). Korkeustrimmi toimii analogisesta akselista (Z-ROTATION) missä on myös säädettävä korkeusvakaaja (mm. Mersuissa ja Macchissa).

  Kaasu- ja RPM-vipujen kitka

  Jos haluat säätää vipujen kitkaa, poista ensin pohjalevy avaamalla sen kuusi kiinnitysruuvia. Molemmat metalliset vipumekanismit ovat lähes samanlaisia ja niissä molemmissa on 7 mm pultit joilla säädetään kitkaa. Kiristä tai löysää pultteja alla olevien kuvien mukaan, mutta älä kiristä liikaa!

  Huom: Kitkapultit sijaitsevat pohjapuolelta katsottuna alhaalla kannen lähellä hieman ahtaassa paikassa. Ole siis varovainen ettet vahingoita herkkiä MagRez hall-sensoreita jotka on kiinni vipumekanismeissa. Pulttia tarvitsee pyörittää vain vähän jotta se alkaa vaikuttaa kitkaan.

  Kaasu- ja RPM-vipujen kitka.

  Kaasu- ja RPM-vipujen kitka.

  Kaasu- ja RPM-vipujen kitka.

  Kaasu- ja RPM-vipujen kitka.

  Konsolisivulle » Sivun alkuun »

  Joystick Gremlin ja vJoy käyttöohjeet

  Lataa ja asenna alla olevat kaksi sovellusta ja seuraa kirjoitettuja ohjeita huolellisesti riippumatta siitä mikä peli sinulla on!

  Lataa Win 10 ver 1903 vJoy sovellus.

  HUOMIO! Lataa ja asenna vJoy virtuaaliohjain ensin. Yllä olevasta linkistä aukeavalla sivulla on ylimpänä Windows 10:n vJoy asennustiedosto, Windows 7 ja Windows 8 versioiden vJoy asennustiedosto ovat sen alapuolella. Valitse oikea tiedosto käyttöjärjestemäsi mukaan!

  TÄRKEÄÄ! VJoyn asentuminen kestää hetken aikaa. Jos se ei kuitenkaan asennu kunnolla loppuun asti, niin irroita kaikki USB-ohjaimet ja tee asennus uudestaan. Onniatuneen asennuksen lopuksi tulee "Succesful Installation" -ilmoitus.

  Lataa Joystick Gremlin sovellus.

  TÄRKEÄÄ! Lataa ja asenna Joystick Gremlin kun olet asentanut ensin vJoyn. Yllä oleva linkki on tarkoitettu kaikkien Windows 7, 8 ja 10 versioiden Joystick Gremlin asennukseen.

  Joystick Gremlin on erittäin monipuolinen peliohjainten konfigurointiin tarkoitettu ohjelma jolla voi mm. mäpätä ohjainten painikkeet, säätää peliohjainten akseleiden käyriä (ns. response curves) ja tehdä makrokomentoja kytkimille. Tämä sovellus toimii kaasukonsolin kanssa erinomaisesti. Voit lukea englanninkieliset ohjeet linkistä, mutta pääset tällä suomenkielisellä ohjeella ainakin hyvin alkuun!

  Lataa yllä olevista kahdesta latauslinkistä tarvittavat kaksi sovellusta. Asenna ensin koneellesi vJoy ja vasta sen jälkeen Joystick Gremlin. Avaa sitten oletuskansiosta C:\Program Files\Vjoy\x64 sovellus nimeltään vJoyConf.exe ja kopioi siihen alla näkyvässä kuvassa olevat arvot sekä ruksatut ja ruksaamattomat kohdat tarkasti. Valitse alla olevan kuvan mukaan IL-2 Sturmovik Great Battles simun profiiliin 64 buttonia. Voit käyttää samaa profiilia myös DCS-simussa. Klikkaa sitten Apply ja sulje configurointi-ohjelma oikean yläkulman X-painikkeesta.

  Configure VJoy asetukset.

  VJoy on virtuaalinen peliohjain joka toimii rajapintana kaasukonsolin ja simulaattorin välissä. Voit käyttää sitä kaikkien muidenkin peliohjainten mäppäykseen.

  IL-2 Cliffs of Dover mäppäys

  CloD-lentäjät voivat jatkaa upouusien Joystick Gremlin ja vJoy määppäysohjeideni lukemista IL-2 Sturmovikin keskustelufoorumilla. Ohjeet ovat vasta alkutekijöissä mutta siellä on jo jaossa tekemäni valmis Joystick Gremlinin CloD-profiili sekä paljon siitä ohjeita kuinka mäppäät konsolisi kyseiseen pelisimuun. Klikkaa TÄTÄ LINKKIÄ siirtyäksesi IL-2 Sturmovikin keskustelufoorumille!

  IL-2 Great Battles mäppäys

  IL-2 Sturmovik Great Battle Series: Kaasukonsolin akselit ja painikkeet värikoodeilla.

  Tässä pikaohjeessa tehdään 64 buttonin ja 8 akselin profiili joka on tarkoitettu IL-2 Sturmovik Great Battles simulaattoriin. Avaa ensin Joystick Gremlin työpöydälle asennuksen jälkeen ilmestyneestä ikonista (joystick kuvake). Ensimmäinen näkymä on alla olevassa kuvassa, voit klikata kuvat isommiksi:

  Joystick Gremlin asennusohje.

  Valitse ensin nuolen osoittamasta kohdasta konsoli joka voi olla nimellä MJ16, MRUD tai OJ16. Valitse sitten ylärivistä: 'Actions / Create 1:1 mapping' jolloin ohjelma luo virtuaalisen vJoy -ohjainkopion konsolista.

  Joystick Gremlin asennusohje.

  Kuvassa oleva näkymä ilmestyy. Tallenna uusi profiilisi haluamallasi nimellä valitemalla 'File / Save Profile As...

  Joystick Gremlin asennusohje.

  Avaa juuri tallentamasi profiili valitsemalla 'File / Load Profile'. Valitse taas yläriviltä nuolen kohdasta kaasukonsoli. Vasemmassa pystysarakkeessa näkyvät ensimmäisenä konsolin kaikki kahdeksan akselia ja niiden jälkeen seuraa kaikki 112 button-toimintoa. Niistä tehdään 63 buttonin profiili.

  Joystick Gremlin asennusohje - buttonit.

  Kuvassa näkyy vJoy virtuaaliohjaimen 64 buttonia. Sinisellä ja keltaisella (optio) merkityt buttonit ovat jo automaattisesti mäpättynä ja käyttövalmiina (napsuttele konsolin ja kaasukahvan kytkimiä niin näet missä valot vilkkuvat). Konsolin loput "ylisuuret" buttonit 65-110 on kätevintä mäpätä vihreisiin tyhjiin button-paikkoihin jotka peli ymmärtää. Tälle järjestelylle on myös juuri sopivasti tilaa profiilissa! Saat tämän näkymän valitsemalla Tools / Input Viewer ja ruksaamalla vasemman sarakkeen ruutuihin halutun näkymän.

  Joystick Gremlin asennusohje.

  Aloita konsolin buttonista 65, rullaa se näkyviin vasemmasta sarakkeesta. Oikealla puolella on Remap-ikkuna jossa on virtuaalinen vJoy Device 1 ja sen alapuolella button 1.Se on varattu, joten vaihda tilalle ensimmäinen vapaa button-paikka eli button 9. Klikkaa vasemmasta sarakkeesta seuraava konsolin button 66 ja tee siitä vastaavasti vJoyDevice 1:n button 10. Näin jatketaan konsolin button 72 asti, siitä tulee vJoyn button 16. Näin ensimmäiset kahdeksan vihreää vapaata button-paikkaa on mäpätty.

  Konsolin seuraavat buttonit 73 - 80 ovat etupään kahdeksan On-Off-kytkimen Off-asentoja (vipu takana) ja niihin mäpätään täysin samat buttonit kuin yläkuvassa: Button 73 = Button 9, Button 74 = 10 jne. ...Button 80 = Button 16. Tämän jälkeen kytkimen vivun asennosta näkee heti onko joku useista valoista päällä (kytkin edessä) vai pois päältä (kytkin takana).

  Kaasukonsolin IL-2 Sturmovik profiili

  Alla oleva uudelleenmäppäyksen (remapping) lista on vain ohjeellinen. Mäppää fyysisen konsolin loppupään suurinumeroiset buttonit (65-110) ylemmän kuvan ja ohjeen mukaan vapaille vihreille button-paikoille 9 - 16, 25 - 32 ja 56 - 60:

  Etuosan kahdeksan metallikytkintä etuasento:
  Konsoli Button 65 = vJoy Button 09 (kork.mittarin nollaus ON)
  Konsoli Button 66 = vJoy Button 10 (kuomu kiinni ON)
  Konsoli Button 67 = vJoy Button 11 (mittarivalot ON)
  Konsoli Button 68 = vJoy Button 12 (navigointivalot ON)
  Konsoli Button 69 = vJoy Button 13 (pommiluukut auki ON)
  Konsoli Button 70 = vJoy Button 14 (syöksyjarrut alas ON)
  Konsoli Button 71 = vJoy Button 15 (muodostelmavalot ON)
  Konsoli Button 72 = vJoy Button 16 (laskuvalot ON)

  Etuosan kahdeksan metallikytkintä taka-asento:
  Konsoli Button 73 = vJoy Button 09 (kork.mittarin nollaus OFF)
  Konsoli Button 74 = vJoy Button 10 (kuomu auki OFF)
  Konsoli Button 75 = vJoy Button 11 (mittarivalot OFF)
  Konsoli Button 76 = vJoy Button 12 (navigointivalot OFF)
  Konsoli Button 77 = vJoy Button 13 (pommiluukut kiinni OFF)
  Konsoli Button 78 = vJoy Button 14 (syöksyjarrut ylös OFF)
  Konsoli Button 79 = vJoy Button 15 (muodostelmavalot OFF)
  Konsoli Button 80 = vJoy Button 16 (laskuvalot OFF)

  Etuosan pyöreä kiertokytkin:
  Konsoli Button 81 = vJoy Button 26 (valopistooli pois OFF)
  Konsoli Button 82 = vJoy Button 27 (punainen raketti ON)
  Konsoli Button 83 = vJoy Button 28 (vihreä raketti ON)
  Konsoli Button 84 = vJoy Button 29 (valkea raketti ON)
  Konsoli Button 85 = vJoy Button 26 (valopistooli pois OFF)

  Vetonupit ja suojakannellinen kytkin:
  Konsoli Button 86 = vJoy Button 30 (hätäteho ON)
  Konsoli Button 87 = vJoy Button 31 (start ON, stop OFF)
  Konsoli Button 88 = vJoy Button 32 (laskuvarjohyppy)
  Konsoli Button 89 = ei käytössä - poista vJoyn remap!
  Konsoli Button 90 = ei käytössä - poista vJoyn remap!
  Konsoli Button 91 = ei käytössä - poista vJoyn remap!
  Konsoli Button 92 = ei käytössä - poista vJoyn remap!
  Konsoli Button 93 = ei käytössä - poista vJoyn remap!
  Konsoli Button 94 = vJoy Button 30 (hätäteho OFF)
  Konsoli Button 95 = ei käytössä - poista vJoyn remap!
  Konsoli Button 96 = ei käytössä - poista vJoyn remap!

  Bakeliittiset trimmipyörät ja pommivalitsin:
  Konsoli Button 97 = vJoy Button 57 (peräsintrimmi hidas pyöritys)
  Konsoli Button 98 = vJoy Button 58 (peräsintrimmi hidas pyöritys)
  Konsoli Button 99 = vJoy Button 25 (pommivalitsin hidas pyöritys)
  Konsoli Button 100 = vJoy Button 56 (pommivalitsin hidas pyöritys)
  Konsoli Button 101 = vJoy Button 59 (siiveketrimmi hidas pyöritys)
  Konsoli Button 102 = vJoy Button 60 (siiveketrimmi hidas pyöritys)
  Konsoli Button 103 = ei kytketty - poista vJoyn remap!
  Konsoli Button 104 = ei kytketty - poista vJoyn remap!

  Konsoli Button 105 = vJoy Button 57 (peräsintrimmi nopea pyöritys)
  Konsoli Button 106 = vJoy Button 58 (peräsintrimmi nopea pyöritys)
  Konsoli Button 107 = ei käytössä - poista vJoyn remap!
  Konsoli Button 108 = ei käytössä - poista vJoyn remap!
  Konsoli Button 109 = vJoy Button 59 (siiveketrimmi nopea pyöritys)
  Konsoli Button 110 = vJoy Button 60 (siiveketrimmi nopea pyöritys)
  Konsoli Button 111 = ei kytketty - poista vJoyn remap!
  Konsoli Button 112 = ei kytketty - poista vJoyn remap!

  Mäppäyksen poistaminen

  Joystick Gremlin asennusohje.

  Yllä olevien muutamien konsolin painikkeiden mäppäys poistetaan kokonaan klikkaamalla Remap ikkunan oikean yläkulman X-painiketta (punainen nuoli). Tällöin kyseinen ikkuna on täysin tyhjä ja vasemman sarakkeen vastaavasta konsolin Button-painikkeesta häviää Remap-ikoni (punainen nuoli).

  Escape-näppäin makrona On-Off-On mikrokytkimeen

  Joystick Gremlin asennusohje.

  Poista Button 24:n vJoyn Remap-toiminto kuten vähän ylempänä on neuvottu. Lisää sen tilalle "Macro" valitsemalla se listalta ja klikkaalalla "Add" (punaiset nuolet). Sen jälkeen valitse Action Settings -listalta "Keyboard", klikkaa pyöreä "Record Keyboard and Joystick Inputs" ikoni punaiseksi ja paina näppäimistöstä ESC-näppäin sekä vapauta se. Klikkaa siten uudestaan punaista ikonia, että äänitys loppuu. Nyt keskiryhmässä oleva On-Off-On mikrokytkin 24 toimii taakse vetäessä ESC-näppäimenä. Tee samalla tavalla button 23:een makrona näppäinkomebto ALT/TAB.

  UUTTA: Pelin Key Mapping tutoriaali!

  Klikkaa ja lataa Great Battles pelin Key Mapping onhjeet!

  Klikkaa ylläolevaa konsoli-kuvaa ja lataaIL-2 Sturmovik Great Battles Key Mapping tutoriaali. Huomaa, että ennen syyskuuta 2019 hankitussa konsolissa on muutama kaasukahvan vJoy-numero eri paikoissa kuin uusimmissa konsoleissa joissa on 3 optionaalista lisänappia kahvassa (keltainen). Vanha Joystick Gremlin mäppäys on yhä käyttökelpoinen eikä sitä tarvitse muuttaa uuden mallin mukaan.

  Olen puunannut tämän pelin button-mäppäysten parissa kohta kolme vuotta. 30. Syyskuuta 2019 tullut suuri 3.201 pelipäivitys toi mukanaan paljon uusia ominaisuuksia ja ne on huomioitu tässä mäppäysoppaassa. Tämä konsolin monipuolinen "yleismäppäys" sopii kaikille Axis ja Allies -koneille sekä myös hävittäjille, rynnäkkö- ja pommikoneille. Jos haluaa erikoistua vain tietyntyyppisiin koneisiin (esim. hävittäjiin) niin tässä on hyvä lähtökohta alkaa säätämään ja muuttamaan siitä omaa versiota kunhan Joystick Gremlin ja pelin Key Mapping-systeemi tulevat ensin tutuksi.

  Käytännön vinkkejä

  Key Mapping esimerkki IL-2 Sturmovik Great Battles simussa.

  Kaikki kaasukonsolin button-toiminnot ja akselit kannattaa mäpätä pelissä (Settings/Key Mapping) Joystick Gremlinin ja vJoyn kautta kuten kuvassa yllä (keltainen = vJoy). Vjoy siis näkyy pelissä kuin mikä tahansa fyysinen USB-ohjain ja se on myös listattu omalla device-numerollaan joka on minun setupissa vJoy3.

  Kotiohjaamossani on kaasukonsolin rinnalla Baurin KG13 Grip / BRD lattiasauva (punainen = Joy1) ja Slaw Devicen Bf 109 peräsinpolkimet (vihreä = Joy2). Pelissä näkyy siis vain vJoy (Joy3) eikä ollenkaan fyysistä kaasukonsolia (Joy 0 = ei käytössä). Ole siis tarkkana mäpätessä, että pelissä kaasukonsolina näkyy juuri vJoyn virtuaalikonsoli eli sen oma yksilöllinen Joy-numero!

  Akseleiden käyrien muokkaaminen

  Joystick Gremlin asennusohje.

  Joystick Gremlinillä voi muokata ohjainten akseleiden käyriä monipuolisemmin kuin IL-2 Sturmovikin omalla 'Key Mapping / Sensitivity settings' toiminnolla. Molempia voi käyttää myös yhdessä jolloin muokkaus on vielä monipuolisempaa. Kuvassa RPM-akselin (vivun) käyrää on muokattu yläpäästä hieman herkemmäksi ja tuolla 'kurvilla' sekä RPM että kaasuvipu antavat täsmälleen samat tehoprosentit kun niitä molempia liikutetaan saman verran yhtäaikaa. Pelin akselikohtaisista Sensitivity-asetuksista on kaikille konsolin akseleille annettu lisäksi 4% dead zone alku- ja loppupäähän.

  HUOM! Joystick Gremlin täytyy avata aina alle kun menet lentämään! Sen voi käynnistää myös silloin kun itse peli on jo toiminnassa. Jos sitä ei käynnistetä eivät konsolin painikkeille annetut vJoy-komennot myöskään toimi. Ohjelma lataa automaattisesti viimeksi auki olleen profiilin, mutta se täytyy aina aktivoida klikkaamalla yläosassa oleva peliohjaimen ikoni vihreäksi edellisen kuvan mukaan!

  Pelissä kannattaa mäpätä KAIKKI tarvittavat konsolin kytkimet, painikkeet ja akselit Settings/Key Mapping -sivuilla uudestaan niin, että ne tulevat vJoyn "läpi". vJoy toimii pelissä aivan kuten fyysisetkin laitteet ja sillä on myös oma laitenumero. Esim. itselläni Baur-sauva on Joy0, Slaw Devicen Bf 109 peräsinpolkimet ovat Joy1, fyysinen kaasukonsoli on Joy2 ja vJoy (johon fyysinen konsoli on kokonaan mäpätty) on Joy3. Mäppäsin kaikki nopeasti uudestaan ja nyt Key Mapping -listoilla ei itseasiassa ole enää ollenkaan fyysistä Joy2 kaasukonsolia, ainoastaan virtuaalinen vJoy eli Joy3! :)